:: Generalforsamling
Generalforsamling 19. november 2024 kl. 19.30 på Ans Kro. Se bestyrelsen her.
:: Problemer ::
I tilfælde af spørgsmål eller uregelmæssigheder med varmeforsyningen kontakt Peter Kramer på tlf. 8687 0420
:: Spørgsmål ::
Kontakt Redmark Business Service – Kraftvarmeafdelingen hvis du har spørgsmål til regningen eller hvis du skal have lavet en flytteopgørelse.
Tlf. 96 36 99 99
(Man. til tors. kl. 9-12)
kraftvarme@redmark.dk
Generalforsamling 19. november 2024 kl. 19.30 på Ans Kro. Se bestyrelsen her.
:: Problemer ::
I tilfælde af spørgsmål eller uregelmæssigheder med varmeforsyningen kontakt Peter Kramer på tlf. 8687 0420
:: Spørgsmål ::
Kontakt Redmark Business Service – Kraftvarmeafdelingen hvis du har spørgsmål til regningen eller hvis du skal have lavet en flytteopgørelse.
Tlf. 96 36 99 99
(Man. til tors. kl. 9-12)
kraftvarme@redmark.dk
Om værket
Ans Varmeværk blev etableret i 1963 og har siden leveret varme til borgerne i Ans. Indtil 1983 med olie som energikilde og siden med naturgas. Fra 1993 har det været kraftvarme-værk med produktion af elektricitet og varme, og stadig med naturgas som energikilde.
Se varmeplan for Silkeborg Kommune her |
Bestyrelse
Du kan se Ans Kraftvarmeværks bestyrelse her.Historie
Varmeværket mod nord
Udvalget iværksatte nu medlemstegning, idet der skulle være 15-18.000 m3 opvarmet rum før der kunne arbejdes videre med sagen. Dette forløb så godt, at det besluttedes at afholde stiftende generalforsamling den 16. juli 1962, idet der var tegnet 86 andelshavere med ca. 18.600 m3 opvarmet rum. Der mødte 42 andelshavere. Efter gennemgang og drøftelse af de udarbejdede vedtægter blev disse godkendt. Der var herefter valg til bestyrelsen med følgende resultat: Politiassistent Andreas Bergmann (formand), værkfører Johannes Kristiansen (sekretær), elinstallatør Sigvald Eskildsen (kasserer), amtsvejmand Aage Nielssen og cafeejer Christian Jensen. Som suppleanter valgtes kroejer Harry Nielsen og smedemester S.A. Kristiansen. Som revisor valgtes repræsentant Anders C. Jensen og konsulent Chr. O. Bach. Bestyrelsen iværksatte nu – sideløbende med fortsat medlemstegning – forhandlinger med forskellige myndigheder. Da disse var til- endebragt påbegyndtes ledningsarbejdet den 17. april 1963 og varmeværket blev opført og indrettet på Søgade 6. Der blev nedlagt 2 oliebeholdere a 25 m3 foran varmecentralen ved den sydøstlige side af Hornbæk-Ans landevej. Disse blev siden i 1973 erstattet af en overjordisk beholder på 50 m3. Tirsdag den 1. oktober 1963 kl. 16,40 startedes kedlerne og det varme vand strømmede ud til 129 forbrugere. Den samlede anlægssum for varmecentral, installationer, skorsten og ledningsnet var 885.000 kr. Dette finan- cieredes ved medlemsindskud samt et 20 årigt lån i Kommunernes Kreditforening, pålydende 916.000 kr.
Dette var således starten på Ans Fjernvarmeværk. I takt med byens udvikling op igennem 60'erne og 70'erne blev de oprindelige 2 røgrørkedler suppleret med en 3. kedel for at dække behovet. Antallet af forbrugere var i 1979/80 steget til 373.
I 1984 indgik varmeværkets bestyrelse aftale med firmaet Jens Kirkegaard om levering af overskudsvarme til varmeværket. Denne aftale fortsatte med de skiftende ejere frem til 1998.
Gaskedlerne fra 1987
I 1992 vedtog regeringen en ny energilov, og det affødte et pålæg fra Energistyrelsen via Kjellerup Kom- mune til Ans Fjernvarmeværk om udarbejdelse af et kraftvarmeprojekt inden 1. august 1993, og at projek- tet skulle være realiseret senest i 1996. Overgang til kraftvarme var en total omlægning af den hidtidige produktion. Nu skulle der produceres og sælges strøm, hvorefter varmen fremkom som et biprodukt af denne produktion. Indtægten ved elproduktion differentieret på døgnets tidspunkter skulle modregnes i naturgasprisen for at sammenligne den hidtidige udgift til naturgas. For at være bedst muligt rustet til at indlede dette projekt foretoges adskillige ekskursioner til andre kraftvarmeværker her i landet og en tur til Holland. De udarbejdede beregninger viste, at der ville være økonomisk gevinst for forbrugerne ved overgang til kraftvarme, hvorfor bestyrelsen besluttede at intensivere arbejdet og ikke afvente de udmeld- te tidsfrister. Derefter indhentedes tilbud fra flere motorleverandører og dette mundede ud i et projekt fra firmaet Zantingh omfattende totalleverance til i alt 9.500,000 kr. financieret ved et 10 årigt lån hos Danske Bank.
Gasmotor fra 1993
Da Waukesha motorerne havde kørt i 10 år i 2003 og stod foran hovedreparation, viste det sig, at der var sket en udvikling af motortyper med større effektivitet til følge. Beregninger viste, at det ville være mere gunstig at udskifte motorerne til en ny motor. Bestyrelsen besluttede derfor at udskifte de 2 Waukesha motorer med en 5 mwh Jenbacher motor, og der blev indgået kontrakt med Averhoff Energi A/S om et færdigt projekt på 11.000.000 kr. financieret af lån hos Jyske Bank . Den nye motor kørte fra efteråret 2007. Aftalen indeholdt ligeledes etablering af en 3. akkumuleringstank, og for at få plads forhandlede og købte bestyrelsen jordtilliggende af TDC. Når der installeres motorkapacitet på over 5 mwh er der skærpede miljøkrav, hvilket afstedkom mange og lange forhandlinger med Silkeborg Kommune om godkendelse.
Der er i 2011 installeret et Termis temperaturoptimeringsanlæg der styrer fremløbstemperaturen i led- ningsnettet efter vejrprognoser. Dette projekt er et led i de pålagte energibesparelser.